Kommunal beslutning truer fremtidens grønne generation

Glæde og begejstring ved Naturbussens indvielse i 2018.
dato

Mens politikere taler om klimahandling og bæredygtig udvikling, vælger Greve kommune at lukke blomstrende naturbørnehave til fordel for en megainstitution – men til hvilken pris?

Naturbussen, den lokale naturbørnehave, som i en årrække har været et forbillede for klimavenlig pædagogik og naturbevidst børneopdragelse, står nu til at blive lukket. Kommunen har truffet en beslutning om at nedlægge institutionen for at opføre en ny megainstitution, der kan rumme flere børn. Men er det en beslutning, der går stik imod tidens fokus på bæredygtighed og børns forhold til naturen?

Naturbørnehaven har gennem årene fået anerkendelse for sit fokus på at bringe børn tættere på naturen og styrke trivsel gennem udendørs leg og læring. I stedet for at være indespærret i store, lukkede lokaler, har børnene her fået lov til at udforske skov, marker og friluftsliv – noget, som pædagoger og forældre mener skaber et unikt læringsmiljø.

Men nu er det slut.

Økonomi og effektivisering

Kommunen forsvarer beslutningen om at erstatte den lille naturbørnehave med en megainstitution med henvisning til økonomiske hensyn og effektivisering. Ifølge kommunen er der et stigende behov for børnepasning, og større institutioner gør det muligt at samle flere børn under ét tag. 

Men det argument vækker harme blandt forældre og pædagoger. En forælder, som ønsker at være anonym, fortæller: "Vores dreng med ADHD passede aldrig ind i Greve institutionernes “kasser”. Han mistrivedes altid, i alle tilbud - og gør det i øvrigt stadig. Det sidste år af børnehaven fik vi flyttet ham over til naturbussen. Her blomstrede han op i trivsel og udvikling på et vis, vi aldrig før - ej hellere siden - har set. Der var højt til loftet, masser af plads, voksne der kunne rumme ham, og for 1 år fik vi som forældre følelsen af at have et “normaltfungerende” barn.

En anden forælder frygter, at børnene vil miste den særlige forbindelse til naturen. "Vi valgte naturbørnehaven netop fordi vi ønsker, at vores børn skal lære at værdsætte naturen og forstå, hvor vigtigt det er at passe på den. De lærer noget her, som de ikke kan få andre steder – og det forsvinder nu."

Et skridt tilbage i klimakampen?

I en tid, hvor klimahandling og bæredygtig udvikling er øverst på dagsordenen i både politik og samfundsdebat, virker lukningen af naturbørnehaven paradoksal. Børn, der vokser op i tæt kontakt med naturen, har ofte et stærkere forhold til miljø og bæredygtighed senere i livet, viser flere undersøgelser. Ved at fjerne denne mulighed risikerer vi at miste en generation, der kunne være fortroppen i kampen mod klimaforandringer.

"Det her handler ikke kun om en børnehave," siger en af forældrene. "Det handler om, hvordan vi ønsker, at vores børn skal vokse op. Skal de lære at forstå og værne om naturen, eller skal de vokse op i institutionsmiljøer, der sætter effektivitet over alt andet?"

Kommunens valg – en skæv prioritering?

Mens kommunen henviser til behovet for flere institutionspladser, stiller mange spørgsmålstegn ved prioriteringerne. Hvorfor investere i en stor, centraliseret megainstitution frem for at fremme mindre, klimavenlige løsninger, der understøtter både børns udvikling og bæredygtighedsmålene? Nogle kritikere hævder, at beslutningen er et symptom på en større tendens, hvor kortsigtede økonomiske hensyn vægtes tungere end langsigtede klimamål.

Det er også værd at bemærke, at mange politikere netop har talt varmt for initiativer, der skal styrke børns forhold til naturen og gøre kommende generationer mere klimabevidste. Men her går kommunen i den stik modsatte retning, og mange spørger sig selv: Hvor er sammenhængen mellem ord og handling?

Flere mener, at en megainstitution ikke blot vil skade børnenes trivsel, men også underminerer de pædagogiske værdier, som naturbørnehaven er bygget på.

"Det handler ikke kun om plads," afslutter en bekymret forælder. "Det handler om, hvordan vi ønsker, at vores børn skal lære og vokse op. Og lige nu ser det ud som om, at det vigtigste er at få flest mulige børn ind i en institution, uden at tænke over de langsigtede konsekvenser for både børnene og klimaet."


 

Fakta:

  • Naturbørnehaven har eksisteret i 6 år og er kendt for sit fokus på udendørs læring og klimabevidsthed.

  • Greve kommune planlægger ny megainstitution til 2026, der skal rumme 150 børn.
  • Kommunen har indgået budgetforlig om at nedlægge naturbussen fra sommeren 2026. Budgetforliget skal til 2.behandling den 2.oktober.

  • Greves borgmester har indvilliget et møde med forældrene i naturbussen den 3.okt, dagen efter 2.behandling af budgettet.

  • Flere lokale forældre og pædagoger har udtrykt deres modstand mod lukningen og frygter for børnenes trivsel og læring.

Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.