Forstå spejlbillede-molekyler: Livsvigtige og giftige spejlbilleder

dato

Oplev en fascinerende aften med naturvidenskab, når et foredrag om spejlbillede-molekyler streames live fra Aarhus Universitet til Kildebrønde Gamle Skole i Greve. Arrangementet finder sted tirsdag den 24. september 2024 kl. 19:00 og tilbyder en dybdegående indsigt i molekylernes struktur og betydning for vores helbred.

Spejlbillede-molekyler består af de samme atomer, men er spejlbilleder af hinanden. Dette kan have stor betydning for, hvordan de påvirker vores krop. For eksempel kan den ene version af et molekyle være vital for os, mens den anden kan være giftig. Derfor er det afgørende at forstå molekylernes struktur, især når der udvikles nye lægemidler.

Spejlbillede-molekyler i hverdagen
Dine hænder er et godt eksempel på spejlbillede-molekyler: de er ikke ens, men spejlbilleder af hinanden. På samme måde er mange vitale molekyler inden i os og omkring os spejlbilleder. Disse molekyler består af de samme slags atomer, men kun én version forekommer i os mennesker.

Ligesom kun højre hånd passer i en højre-handske, passer spejlbillede-molekyler til specifikke receptorer i kroppen. For eksempel har molekylet, som passer i vores receptor for duften af jordbær, en spejlbillede-version, som vi sanser som duften af basilikum.

Forskningens betydning
For andre molekyler kan den ene spejlbillede-version være vital, mens den anden kan være dødelig. Derfor er den rumlige opbygning af et lægemiddel ofte afgørende for dets effekt. Under foredraget vil du høre eksempler på, hvordan Aarhus-forskere har bidraget til udviklingen af nye lægemidler gennem deres ekspertise i molekyler og deres spejlbilleder. Denne forskning kan også bidrage til en mere bæredygtig fremstilling af lægemidler.

Praktisk information
Dato: Tirsdag den 24. september 2024
Tid: 19:00
Sted: Kildebrønde Gamle Skole, Byvejen 2, 2670 Greve
Entré: Fri entré
Arrangør: Alle

For mere information, billeder og pladsreservation, besøg denne side. Foredraget er en del af serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab, arrangeret af Aarhus Universitet i samarbejde med Carlsbergfondet. Følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier for bonusmateriale og kommende foredrag: Følg os her.

Vi tager forbehold for, at oplysningerne om begivenheden kan have ændret sig siden, vi skrev artiklen. Tjek seneste opdateringer her
Kilde: Kultunaut